Cloud consulting

Werkt uw organisatie al met de cloud? FMA geeft advies over cloud consulting. Van idee tot ontwikkeling, implementatie en beheer, en cloudmigratie tot architectuurmodellen.

Samen met onze consultants brengen we de wensen, mogelijkheden en eisen van uw organisatie in kaart. Zodat we samen het best passende model en/of cloudstrategie voor uw organisatie kunnen ontwikkelen. Lees hieronder verder over de vele mogelijkheden en diensten die de cloud biedt, of neem meteen contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek.

 

Cloud consulting als toekomstbestendige strategie

Is uw IT-strategie al ingericht op de toekomst? In een snel veranderend IT-landschap brengt een verouderde strategie risico’s met zich mee. Door te werken met de cloud consultants van FMA bent u helemaal up-to-date en gaat u met een veilig gevoel de toekomst in.

Cloud infrastructuur & complexiteit

In het kort: clouddiensten zijn gebaseerd op het standaard infra model van geautomatiseerde toepassingssystemen voor informatieverwerking. Waarbinnen applicaties, databases en servers met elkaar in een netwerk samenwerken om uw bedrijfsvoering te faciliteren.

Hoe hangt dit samen met cloud computing? De beschikbare clouddienstconcepten vormen in combinatie met multitenancy, virtualisatie en meerdere locaties een cloud computing architectuur. Virtualisatie maakt het mogelijk om meerdere besturingssystemen en toepassingsapplicaties te installeren op een server. Deze zijn toepasbaar op alle componenten van de IT-infrastructuur.

Meer weten over voor- en nadelen van Cloud computing? Lees meer!

Clouddiensten en -oplossingen

Aanbieders van clouddiensten faciliteren virtualisatie mogelijkheden. Er zijn kleine, maar ook grote bekende aanbieders zoals Amazon AWS, Microsoft 365 en Google. Welke past het best bij u? Hierover kan FMA u adviseren, maar het zal in ieder geval afhangen van de wijze van informatieverwerking binnen uw organisatie (informatiehuishouding).

Wat deze providers namelijk gemeen hebben is een infrastructuur waarop applicaties kunnen draaien. Een infrastructuur waarbinnen u kunt schalen.  Zo heeft Microsoft het Office 365 pakket en Google de G-suite, met cloud mogelijkheden. Voor hybride omgevingen levert Microsoft met Azure de meeste enterprise integratiemogelijkheden. AWS levert (nog) geen SaaS-diensten.

De ontwikkelingen op het terrein van cloud computing gaan snel. Door het vooraf bepalen en uitwerken van strategieën blijft de impact van kosten en risico’s overzichtelijk. Bij het bepalen van een cloudarchitectuur is er keuze voor een bepaald servicemodel (IaaS, PaaS of SaaS) of toepassingsmodel (Public, Private of Hybride).

Risk Management met clouddiensten

Wellicht maakt u zelf in meer of mindere mate al gebruik van cloudtoepassingen om uw bedrijfsprocessen te ondersteunen. Het gebruik van de cloud kent vele voordelen. Zo zijn security en recovery goed in te regelen. De kosten verdwijnen bij transitie naar de cloud niet, maar verdwijnen op termijn en langdurig(er) gebruik.

Het voorbeeld van security en recovery is een voorbeeld van te behandelen thema’s onder risicomanagement – een cruciaal onderdeel voor een goed doordachte IT-strategie. Daar kan FMA u over adviseren.

Risico’s zijn onder meer afhankelijk van het soort dienst, de vorm en de kwaliteit van de betreffende clouddienst. Risicobeheersing valt onder uw verantwoordelijkheid als opdrachtgever. U heeft daar altijd direct invloed op, via de inhoud, kwaliteit en uiteindelijk de interne beheersing.

Klaar voor de transitie naar de cloud? Neem contact op!

Cloud servicemodellen

Werken in de cloud heeft veel impact op bestaande werkwijzen in uw organisatie. Zo worden veel oude processen en traditionele infra & organisatiestructuren gewijzigd om plaats te maken voor nieuwe flexibelere varianten. Voor een transitie naar de cloud kunt u extra handen inhuren van of via FMA. FMA kan de juiste professional, (project/programma)manager of projectleider leveren die onder uw regie zorgt voor resultaat.

Hybride cloudoplossing

De hybride vorm biedt een geïntegreerde cloud van meerdere omgevingen waarbinnen zowel data als applicaties over en weer kunnen worden uitgewisseld. Zonder dat gebruikers dit in de gaten hebben. De meeste organisaties maken hier al gebruik van. Met bijvoorbeeld de SaaS-services van Microsoft 365 in combinatie met bedrijfsapplicaties in eigen beheer. Door public en private te combineren kunt u van beide voordelen profiteren.

Hybride cloudoplossing – Het beste van twee werelden

Met de beschikbare public services van bijvoorbeeld Microsoft maakt u enerzijds gebruik van de snelle rekenkracht en flexibiliteit van de cloud. Anderzijds blijft u privé beschikken over de services die van uw on-premise bedrijfsapplicaties worden gevraagd. Veel on-premise applicaties en systemen zijn met het oog op privacy niet zomaar over te zetten naar de cloud. Ook vanwege de vraag naar maatwerkoplossingen blijft de behoefte aanwezig voor handhaving van een klassieke privé infrastructuur. Binnen een hybride oplossing behouden uw specifieke bedrijfsapplicaties een eigen plaats.

U profiteert ook van twee afrekenmodellen. In de public cloud wordt naar daadwerkelijk capaciteitsgebruik afgerekend. Naar tijdseenheid; per seconde, per minuut of per uur. Bij gebruik van de private cloud wordt per maand of per jaar afgerekend. Bij piekbelastingen is het daarom voordeliger public cloud capaciteit beschikbaar te hebben.

Kies het model dat bij u past, vraag ons om advies.

FMA helpt met het opzetten van uw IT-strategie

Het ontwerpen van een organisatie specifieke (cloud) IT-strategie met een passende transitieplanning vergt een bepaalde expertise. U raadt het al: FMA kan u hierin ondersteunen. Allereerst door middel van advies. Daarnaast heeft FMA ook de juiste kennis in huis voor een succesvolle digitale transformatie.

Onze consultants zijn op de hoogte van de actuele kennis rondom cloudtransformaties. Zij staan voor u klaar. Altijd klantgericht, zoeken zij samen met u naar de best passende oplossing, zodat uw informatiehuishouding optimaal functioneert. Of het nu gaat om concepten, clouddiensten als IaaS, Paas, SaaS of om de toepassingsmodellen ervan (Public-, Private-, Hybride- of Community-Cloud).

Private cloud: voldoen aan wet- en regelgeving

Moeten omwille van privacyredenen een aantal applicaties binnen uw bedrijfshuishouding blijven draaien? Dan ligt de private cloud voor de hand. Door de data lokaal, in de privécloud dan wel on-premise op te slaan, valt het onder de Europese Wet- en Regelgeving.

Verbeter de performance van uw devices

De public Azure services maken devices sneller, effectiever en betrouwbaarder.