Architectuurmodellen en Cloud computing

Clouddiensten zijn gebaseerd op het standaard infra model van geautomatiseerde toepassingssystemen voor informatieverwerkingen. Waarbinnen applicaties, databases en servers met elkaar in een netwerk samenwerken om uw bedrijfsvoering te faciliteren.

Infrastructuur & complexiteit

Beschikbare clouddienst concepten vormen in combinatie met multitenancy, virtualisatie en meerdere locaties een cloud computing architectuur. Virtualisatie maakt het mogelijk om meerdere besturingssystemen en toepassingsapplicaties te installeren op een server. Deze zijn toepasbaar op alle componenten van de IT-infrastructuur. Vraag is dan: welke cloudprovider kiest u?

Cloudproviders

Aanbieders van clouddiensten faciliteren deze virtualisatie mogelijkheden. Welke van de drie bekendste public cloud providers (Amazon AWS, Microsoft 365 en Google) past het beste bij uw cloudstrategie? Dit is mede afhankelijk van de wijze van informatieverwerking binnen uw organisatie. Zomaar wat overwegingen:

Wat deze providers gemeen hebben, is de noodzaak van een infrastructuur waarop applicaties kunnen draaien – waarbinnen u kunt schalen. AWS levert echter geen SaaS diensten. De andere twee wel. Microsoft heeft Microsoft 365 en Google de G-suite, met mogelijkheden tot werken in de cloud. Voor hybride omgevingen levert Microsoft met Azure de meeste enterprise integratie mogelijkheden.

Hybride omgeving? Kies voor Azure

Is de hybride cloud wat voor u?

De hybride vorm biedt een geïntegreerde cloud van meerdere omgevingen waarbinnen zowel data als applicaties over en weer kunnen worden uitgewisseld. Zonder dat gebruikers dit in de gaten hebben. De meeste organisaties maken hier al gebruik van. Met bijvoorbeeld de SaaS services van Microsoft 365 in combinatie met eigen bedrijfsapplicaties in eigen beheer. Door public en private te combineren kunt u van beider voordelen profiteren.

Beste van twee werelden

Met de beschikbare public services van bijvoorbeeld Microsoft maakt u enerzijds gebruik van de snelle rekenkracht en flexibiliteit van de cloud en anderzijds blijft u privé beschikken over de services die van uw on-premise bedrijfsapplicaties worden gevraagd. Veel on-premise applicaties en systemen zijn met het oog op privacy niet zomaar over te zetten naar de cloud. Ook vanwege de vraag naar maatwerkoplossingen blijft de behoefte aanwezig voor handhaving van een klassieke privé infrastructuur. Binnen een hybride oplossing behouden uw specifieke bedrijfsapplicaties een eigen plaats.

Kies het model dat bij u past.

FMA adviseert wat voor uw organisatie werkt.

Profiteer

U profiteert ook van twee afrekenmodellen. In de public cloud wordt naar daadwerkelijk capaciteitsgebruik afgerekend. Naar tijdseenheid; per seconde, per minuut of per uur. Bij gebruik van de private cloud wordt per maand of per jaar afgerekend. Bij piekbelastingen is het daarom voordeliger public cloud capaciteit beschikbaar te hebben.

Private cloud: voldoen aan wet- en regelgeving

Moeten omwille van privacyredenen een aantal applicaties binnen uw bedrijfshuishouding blijven draaien? Dan ligt de private cloud voor de hand. Door de data lokaal, in de privécloud dan wel on-premise op te slaan valt deze ook onder de Europese Wet- en Regelgeving.

Verbeter de performance van uw devices

De public Azure services maken devices sneller, effectiever en betrouwbaarder.

FMA is een full-service partner met een hart voor ICT

Wij bieden snelle en professionele hulp bij ICT vraagstukken. U kunt bij ons terecht voor
detachering, adviesvragen, werving & selectie, servicemanagement en meer.

 

Kennismaken? Neem contact op!

You have Successfully Subscribed!